U centru
izletišta Stražilovo, na Fruškoj gori, smešten je i restoran Stražilovo,
nekadašnji Brankov Čardak. Ovaj restoran je renoviran, godinama je radio samo
sezonski, ali od sada radiće tokom cele godine.
Restoran
Stražilovo oduševiće vas i pre nego što uđete u njega. Sam prilaz, šuma, mali
potok, drveni mostići i spomenik Branku Radičevići vodiće vas do samog ulaza.
Prvo što ćete videti jeste mali deo kuhinje na otvorenom, odnosno roštilj na
ćumuru. Kuvar uvek ima pune ruke posla, a nekoliko pomoćnika i konobara s
vremena na vreme dolazi da mu pomogne.
Ovde možete
popiti sveže ceđene sokove, ili uživati u domaćem soku od zove sa mentom i
limetom. Što se hrane tiče, tu su jela sa roštilja, na razne načine. Menadžer
restorana Stražilovo, Borko Pekez kaže
da je ovaj restoran prava mediteranska oaza u šumi:
– U pripremi
svih naših jela koristimo origano i druge mediteranske začine, i tako nastaje
zanimljiva kombinacija mediterana i domaće, etno kuhinje. Uskoro planiramo i da
proširimo naš jelovnik i da uvedemo divljač na redovan meni. Ona će se spremati
u specijalnom freš kukeru, kako bi zadržala sva svoja svojstva, a pri tome bila
mekana i ukusna.
Namirnice za
restoran uvek su sveže i posebno odabrane. Sir stiže iz okoline Subotice, a
pršuta iz Kovilja. Povrće je često prvo probareno, a zatim grilovano na
roštilju. Za svaku vrstu mesa postoji određeni način pripreme, pa se tako
rolovana piletina sa španaćem prvo kuva na 57 stepeni sat vremena, a zatim peče
na roštilju. Rezultat je odličan ukus, koji upotpunjuju začini, prilozi i sveža
salata.
Ovo
porodično mesto, tokom vikenda privlači veliki broj gostiju iz cele Srbije, ali
i iz regiona. Restoran se nalazi na 2,5 kilometra od centra Sremskih Karlovaca
i 15 km od centra Novog Sada, i zaista vredi doći i odmoriti od svakodnevnih
obaveza u ovoj šumskoj idili. Za decu, ispred restorana nalazi se veliki park
sa klupicama.
No comments:
Post a Comment